Otázka

Mojí mamince je 75 let a již týden trpí velmi úpornou zácpou.

Dobrý den, mojí mamince je 75 let a již týden trpí velmi úpornou zácpou, nemůže se již 5. dnem vůbec vyprázdnit, má pocit, že se jí chce na velkou, avšak již 5. dnem se jí to nepodařilo. V lékárně si koupila přípravek Psyllium, avšak bez nějakého výsledku. Co by mohlo být tohoto příčinou a jak by problém měla řešit? Pitný režim nedodržuje, pije pouze vodu v množství asi 1/2 litru denně. Děkuji za odpověď.

Odpovědi
Kategorie: Zácpa

Odpověď

  1. Koprivanecz Magdolna
    Magdolna Koprivanecová Dietetik, diplomovaný specialista pro náuku o výživě
    19. březen 2019.

    Dobrý den,

    Proti zácpě můžeme nejvíce bojovat zdravou výživou, očistou tlustého střeva. Odstranění zácpy podporují i ​​probiotické bakterie, které můžeme tělu nejjednodušší dodat probiotiky. Důsledkem očisty střev se z tlustého střeva odstraní toxiny, které negativně ovlivňují činnost organismu, a také na stěnách střev usazené odpadní látky, dokonce se může napravit i rovnováha střevní flóry, která podporuje imunitní systém. Příčinou je to, že odstraněním usazenin se dobré bakterie střevní flóry snadněji dostanou k živinám, proto se mohou znovu začít rozmnožovat, čímž se počet špatných bakterií sníží. Vláknina je v boji proti zácpě také nepostradatelná. Při užívání Psyllia je opravdu nutné, abychom dodržovali přesně pitný režim!

    S pozdravem
    Koprivanecová

Otázka

Chtěla bych vědět, jestli konzumace těchto potravin zvyšuje,nebo snižuje PT.

Dobrý den,užívám Warfarin,našla jsem seznam potravin,které ředí krev přírodní cestou( kurkuma,čaje,vitaminy,cibule,česnek atd.) Ctěla bych vědět,jestli konzumace těchto potravin zvyšuje,nebo snižuje PT INR- myslím přímo jeho číselnou hodnotu. Nyní mám po půl roce užívání a pravidelných kontrolách hodnoty 1.9-2. Při zvýšení dávky(nyní 2.5mg)dochází ke krvácení.Děkuji za odpověď

Odpovědi
Kategorie: Zdravá výživa

Odpověď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lékař
    6. březen 2019.

    Dobrý den,

    Ano, určité potraviny zvýrazňují účinek Warfarinu. Je třeba se dohodnout s lékařem, který vám předepsal Warfarin, aby Vám orientačně poradil, na jaké potraviny si dát pozor.

    S pozdravom
    Dr.Darnói Tibor

Otázka

Proč je framykoin jen na recept?

Dobrý den. Prosím Vás paní doktorko,proč je framykoin jen na recept,když byl dříve běžně dostupný. Kvůli nějaké malichernosti na kůži člověk musí běžet k lékaři a vysedět si tam téměř celé dopoledne, jen k vůli jednomu receptu. Děkuji Vám za odpověď.

Odpovědi
Kategorie: Kožní problémy

Odpověď

  1. Dr. Apostol
    Dr. Eva Apoštolová Kožní lékařka, kosmetoložka
    26. únor 2019.

    Dobrý den,

    Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění,  takže jedině na lékařský předpis.

    S pozdravem

    Dr.Apoštolová

Otázka

Léčím se jen se zvětšenou štítnou žlázou.

Dobrý den..je mi 52 let, před cca 10 let mi byl zjištěn vyšší spodní tlak 90-94...vrchní byl v pořádku, lékařka mi nasadila loristu 50 (1x denně ) a egilok 0,25 ( 1x denně )...tlas se mi snížil do normálu..120/80 a vše bylo v pořádku. Asi před třemi lety se mi podařilo zdravou stravou shodit nadváhu 30 kg a tlak byl naopak nízký, takže paní doktorka ubrala Loristu a protože tlak byl stále nízký, po půl roce jsem měla užívat jen půl tablety z Egiloku 0,25. V červnu 2018 jsem měla tlak v normálu, jen o trošičku nižší, tak lékařka zkonstatovala, že beru úplně nepatrné množství, takže ho zrušíme úplně a budu bez léků a uvidíme co to udělá. Dva měsíce po vysazení léků jsem se občas změřila a tlak v pohodě. Pak jsem se měřit přestala. Před 3 týdny jsem byla na běžné kontrole a tlak mi naměřili 145/85...dostala jsem holtera a tam se zjistilo, že spodní tlak je v pořádku,ale vrchní byl po celou dobu monitorování vyšší v rozmezí 143-158...nasadila mi lék Telmisartam Samdoz 80mg, užívám ho již 14 dnů a tlak vůbec ani po lékách neklesne...ráno 140-145 a odpoledne a večer 145-155. Jsem z toho celkem vystrašená a nešťastná, že ani léky nezabírají. Je pravda, že jsem ted kvůli rodinným problémům asi půl roku v dost velkém stresu, navíc u mě zřejmě začala menopauza, také cítím , že mám už asi dva měsíce bolesti zad, jakoby ztuhlé,napjatost, asi tak stres? , může to být příčina,že léky nezabírají? Jinak po odběru krve mám vše v pořádku - ledviny,cukr, cholesterol,játra atd., EKG také v pořádku.Léčím se jen se zvětšenou štítnou žlázou, funkci mám v pořádku a ta je také po vyšetření ok. Je třeba vyčkat, jestli tyto léky zaberou a trvá déle, než srovnají tlak, nebo požádat o změnu léku a nebo je opravdu na vině psychika a třeba i přechod a je třeba se i na pár týdnu zklidnit třeba Neurolem? samozřejmě vše po poradě s lékařem. Moc děkuji za odpověd

Odpovědi
Kategorie: Štítná žláza

Odpověď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lékař
    24. únor 2019.

    Dobrý den,

    Myslím si, že lék už by měl zabrat a bude třeba ho vyměnit případně kombinovat s dalším lékem. Bude třeba konzultace s internistou.

    S pozdravem
    Dr.Darnói


Otázka

Moje dcera trpí diabetem I.stupně, je závoslá na inzulinu.

Dobrý den. Moje dcera trpí diabetem I.stupně, je závoslá na inzulinu. Kromě toho má různé potravinové alergie. Ale prý ji chybí nějaký enzym. Po dlouhém bádání na to přišla jediná lékařka, MUDr.Penningerová, která ji poradila enzym Daosin. Bohužel, enzymy ale zdravotní pojišťovny nehradi, i když to nechápu, když adekvátní lék neexistuje. Ona aby vůbec mohla existovat, protože po každém jídle jí ztuhnu nohy až nahoru a musí si lehnout, je jí prostě zle a nedovede vysvětlit jak, bere denně 6 tbl.toho Daosinu, který je ale velice drahý- 1 balení-60 tbl. 1.150,až1.300,- podle lékárny. Nyní jen ze Slovenska a za 1.500,-kč, U nás už dlouho není. Jedno balení ji tedy vydrží 10 dní a stejně je stále unavená. Prosím vás, co máme dělat? Opravdu neexistuje něco, co by její obtíže zmírnilo? Žádný lék, který by ji mohl předepisovat lékař? Já bych jí tak ráda pomohla a jsem zoufalá, protože nevím jak. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpovědi
Kategorie: Cukrovka

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    23. únor 2019.

    Dobrý den,

    Daosin užívají pacienti, kteří mají histaminovou intoleranci. Nevím o tom, že by existoval nějaký jiný lék.
     
    S pozdravem
    Dr.Podlupszki

Otázka

Chce začít s očistou střev - jak časově v návaznosti na ostatní užívané přípravky postupovat?

Prosím o radu: Pacient parkinsonik bere každé 3 hod parkinsonika. Dlouhodobě užívá ráno na lačno serapeptázu a během dne houby /hericium a cordyceps/. Chce začít s očistou střev - jak časově v návaznosti na ostatní užívané přípravky postupovat? Brát i nadále všechno, nebo během střevní kůry serapeptazu, popř.houby vysadit i když mu tyto přípravky moc prospívají? Děkuji za Vaši odbornou radu!

Odpovědi
Kategorie: Čištění střev

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    23. únor 2019.

    Dobrý den,

    Program Clean Inside obsahuje výlučně bylinné složky, z čehož vyplývá, že nemá negativní vliv ani na ostatní doplňky stravy, ani na účinnost léků. Je nutné dbát jen na to, aby se obvyklé léky užívaly buď dvě hodiny před, anebo po užití vlákninového nápoje.

    S pozdravem

    Dr.Podlupszki

Otázka

Mám velké problémy s Candidou.

Jeste jsem se zapomnela zeptat, mam vlekle (nekolik tydnu) problemy s Candidou. Nedari se mi ji zbavit a mam opakovane velmi neprijemne mykozy. Vim ze detoxikace by mohla pomoct ale chci se zeptat zda tedy nevadi zahajit detoxikaci pri akutnich problemech a nebo se musi pockat az se zklidni.

Odpovědi
Kategorie: Candida

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    17. únor 2019.

    Dobrý den,

    Detoxikace by Vám mohla pomoct, ale pokud máte akutní problémy, tak nejprve třeba vyléčit problémy a pak se může absolvovat detoxikační kúra.

    S pozdravem
    Dr.Podlupszki

Otázka

Ovlivňuje detoxikace nejak krevní srážlivost?

Dobry den, uzivame denne Cordyceps a Serrapeptase. Je lepsi po dobu trimesicni ocistne kury vysadit? Jeste jeden dotaz, manzel je trombofilik, ma dve mutace (Protrombin a Leiden), leky na redeni krve neuziva. Ovlivnuje detoxikace nejak krevni srazlivost? Dekuji IK

Odpovědi
Kategorie: Detoxikace

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    17. únor 2019.

    Dobrý den,

    Já bych to nevysadil jen dodržoval cca 2 hodinový interval mezi léky a užíváním přípravků.
    Zatím nemám žádné informace o tom, že přípravky by ovlivnili srážlivost krve.

    S pozdravem
    Dr.Podlupszki
     

Otázka

Může přípravky Clean Inside a ToxiClean na očistu těla užívat i paní 73 let s vysokou cukrovkou

Prosila bych lékařský názor, zda může přípravky Clean Inside a ToxiClean na očistu těla užívat i paní 73 let s vysokou cukrovkou 2.typu, 4x denně inzulin. Děkuji. 

Odpovědi
Kategorie: Čištění střev

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    20. červenec 2015.
    Dobrý deň prajem,

    Natural Swiss produkty sú úplne bezpečné aj pri cukrovke. Ak užívate lieky, je potrebné dodržať približne dvojhodinový časový rozdiel medzi užitím produktov NaturalSwiss a užitím liekov.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Mohu provádět očistu, když mám divertikulitudu?

Dobrý den, pane doktore, mohu provádět očistu, když mám divertikulitudu?

Odpovědi
Kategorie: Divertikulitida

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    20. červenec 2015.
    Dobry den prajem,

    Ano mozete absolvovat detoxikaciu , pokial mate divertikulitidu. V tomto pripade je vlaknina velmi dobra pre crevo.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Napadlo mě, zda to není nějaký střevní parazit - mám zajít na vyšetření a kam?

Dobrý den, pane doktore,
 
dnes jsem na toaletě měle lehký průjem, úplně minimální. Na prkénku jsem poté našla cosi, dlouhé cca 2-3cm, úzké, nešlo to přetrhnout. Napadlo mě, zda to není nějaký střevní parazit, koukala jsem proto na internet, ale nic konkrétního jsem nenašla. 
V pondělí 18. 5. jsem porodila syna, proto jsou mé obavy mnohem větší. Přísnou hygienu dodržuji neustále, nyní po porodu ještě mnohem více a zodpovědněji. 
Prosím Vás tímto o odpověď a co by se mohlo jednat a zda si mám zajít na vyšetření a kam - k jakému specialistovi. 
 
Předem Vám děkuji a přeji Vám příjemný den,

Odpovědi
Kategorie: Parazité

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    20. červenec 2015.
    Dobry den!

    Stačí isť k obvednemu lekárovi a ten Vám pošle stolicu na parazitologické vyšetrenie.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Co mám dělat, po asi 3 týdnech užívání kompletní očisty Natural jsem začala mít opět potíže.

Dobrý den,po asi 3 týdnech užívání kompletní očisty Natural jsem začala mít opět potíže s tuhou stolicí a následně hemoroidy. Snažím se nepít černý čaj a velmi omezuji bílou mouku. Hodně piju vodu- 2-2,5 l a jím dostatek zeleniny. Co mám dělat? Pohybu mám také dost. Není to tou vlákninou? Děkuji za odpověď.S pozdravem 

Odpovědi
Kategorie: Vláknina

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    20. červenec 2015.
    Dobry den prajem,

    Pokračujte ďalej s uživanim , Váš organizmus si musí zvyknuť na príjem vláknin. Vláknina účinne absorbuje toxické látky tak, že vytvorí v črevách gélovitú hmotu, ktorá vstrebávaním tekutín odbúrava a odstraňuje toxické a odpadové látky, ktoré sa usadili v  záhyboch hrubého čreva a to si vyžaduje čas.

    S  pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Užívám léky na lačno i po jídle, v jakém rozmezí je můžu vzít od podání kúry?


Dobrý den pane doktore,prosím Vás o radu ohledně kúry na střeva z firmy NaturalSwiss.

Užívám léky na lačno i po jídle, v jakém rozmezí je můžu vzít od podání kúry?

Děkuji Vám za odpověď a přejí pěkný den
Odpovědi
Kategorie: Vláknina

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    20. červenec 2015.
    Dobry den prajem,

    Pokial beriete nejake lieky , tak treba dodrzat dvojhodinovy odstup medzi uzitim vlaknin a vasich liekov.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Nevolnost během očisty lymfatického systému

Dobrý den! Moje otázka je, že jsem si u Vás koupila kapsle limphactive. Může být, že od nich mám nutkání na zvracení? Užívám jejich cca 2 týdny a ráno i večer se mi stává, že mi je nevolno! Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Agneša

Odpovědi
Kategorie: Lymfatický systém

Odpověď

  1. Dobor Viktória
    Viktória Doborová Dietetik, diplomovaný specialista pro nauku o výživě
    14. únor 2018.

    Milá Agneša!

    Podobně jako náš střevní trakt i lymfatický systém se doporučuje ročně vícekrát očistit. Úkolem lymfatického systému je totiž mimo jiné to, aby posunul v organismu nahromaděné toxické látky, škodlivé usazeniny a odumřelé buňky do střev. Může se stát, že se tyto látky zachytí v lymfatických cestách, proto už přenosná funkce neumí fungovat správně, což může vést k mnoha nepříjemným příznakům, dokonce ke vzniku onemocnění.

    S pozdravem
    Viktória Doborová

Otázka

Jaké může mít následky škrcení v 4.-5.měsíci těhotenství?

Jaké může mít následky škrcení v 4.-5.měsíci těhotenství, byla jsem napadena bývalým mužem, 20.min. jsem ležela na zemi a nemohla se rozdýchat, zda jde o vážné či méně vážné následky pro dítě. Děkuji

Odpovědi
Kategorie: Zdravá výživa

Odpověď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lékař
    25. srpen 2018.

    Dobrý den,

    škrcení může mít vážné důsledky na dospělého jedince a také na dítě, určitě navštivte lékaře, aby Vás důkladně vyšetřil a předešlo se tak zbytečným komplikacím.

     

    S pozdravem 

    Dr. Darnói Tibor


Otázka

Konzumace ovoce s obsahem vitaminu C během chemoterapie

Milá Magdo! V naší rodině máme pacienta, který kvůli leukémii dostává chemoterapii. V nemocnici mu řekli, aby se vyhýbal ovoci a zelenině, které obsahují vitamin C. Prosím poraďte mi, jakou zeleninu a ovoce může konzumovat! Děkuji za Vaši odpověď! Anno

Odpovědi
Kategorie: Životní styl

Odpověď

  1. Koprivanecz Magdolna
    Magdolna Koprivanecová Dietetik, diplomovaný specialista pro náuku o výživě
    22. duben 2018.

    Milá Anno!
    Na informace, které jste dostala v nemocnici, je moje odpověď následující. Ovoce s vysokým obsahem vitaminu C jsou citrusové plody, šípky a bobulové ovoce (např. rybíz, acai bobule, goji). Ze zeleniny je to červená řepa, která má vyšší obsah vitaminu C, ale její konzumace se spíše doporučuje, než byste se jí měla vyhýbat. Chtěla bych uvést, že jsem nikde nenašla potvrzení tohoto lékařského doporučení, podle kterého se během chemoterapie nedoporučuje konzumace vitaminu C. Do jiné kategorie patří doplňky výživy. Jejich užívání může být během léčby kontraindikováno proto, že obsah a složení účinných látek doplňků výživy není možné v každém případě kontrolovat, co může ovlivnit/změnit léčbu. Proto Vám posílám návrh na dietu, která Vám může pomoci.

     

    S pozdravem
    Koprivanecová

Otázka

Užívám enzym serrapeptaza s výbornými výsledky, na jaře bych ráda kůru Clean Inside. Má to na sebe vzájemně nějaký vliv?

Serrapeptaza vs ocista strev Dobrý den, již skoro rok užívám enzym serrapeptaza s výbornými výsledky. Teď na jaře bych ráda kůru Clean Inside. Má to na sebe vzájemně nějaký vliv? Může kůra rušit účinek enzymu? (beru ráno nalačno 2 tbl serrapeptazy). Nerada bych aby po dobu detoxikace enzym neúčinkoval, byly by to vyhozené peníze. Jinak vaši kůru Clean Inside mám vyzkoušenou je skvělá a proto se k ní po několika letech chci vrátit. Děkuji za odpověď

Odpovědi
Kategorie: Čisticí kúra

Odpověď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog
    15. únor 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Enzým serrapeptáza je vo väčšine prípadov aplikovaný ako kúra, jeho pravidelné užívanie nie je nutné. Doporučujem, aby ste po dobu absolvovania CleanInside programu prerušili užívanie enzýmu. Mesačné prerušenie nebude mať žiadne negatívne účinky na Vaše zdravie. Po ukončení CleanInside programu aj samotný enzým dokáže lepšie rozvinúť svoje účinky, nakoľko kapsula je rozpustná a vstrebateľná v črevnom trakte. Pokiaľ sú črevá čisté, aj vstrebávanie je účinnejšie.
     
    S pozdravom
    Dr.Podlupszki
     

Otázka

Chtěla bych se zeptat na chlamýdie a účinek antibiotik

Dobrý den , chtěla bych se zeptat, dobírám s přítelem Doxyhexal 10 tablet na chlamydie , gynekoložka mi to předepsala pro nás oba . Ale pan urolog tvrdí, že tyto antibiotika nezaberou,. Myslíte si, že nejsou vhodně zvolená, nebo si máme prodloužit délku léčby? Děkuji

Odpovědi
Kategorie: Kožní problémy

Odpověď

  1. Dr. Apostol
    Dr. Eva Apoštolová Kožní lékařka, kosmetoložka
    4. září 2018.

    Dobrý den,

    léčbu bych určitě neměnila, je důležité, abyste se léčili oba současně a antibiotika by měly zabrat. Možná pokud se tam vyskytuje ještě něco, co by mohlo mít negativní vliv na jejich účinek. Ale to bych konzultovala s oběma lékaři.


    S pozdravem

    Dr. Apoštolová

Děkovný dopis

Děkuji Vám za Vaši odpověď. Tak přesnou diagnózu mi ještě nikdo neurčil a to jsem za posledních 24 let navštívila už několik lékařů. Až dosud jsem si to ani já sama nepřiznala, i když jsem to někde hluboko v duši cítila.

Prosím odevzdejte moje poděkování.

Prosím odevzdejte moje poděkování
S pozdravem Horváthová